'Geldnood dreigt voor ziekenhuizen'

Veel ziekenhuizen dreigen volgend jaar in geldnood te komen. Per ziekenhuis gaat het om vele miljoenen per maand. Dat blijkt woensdag uit een voorspelling van PricewaterhouseCoopers (PwC).

De ziekenhuizen hebben nog een schuld openstaan van 1,6 miljard bij de zorgverzekeraars. In januari komen daar echter de invoering van een nieuw declaratiesysteem, nieuwe financieringsregels voor vastgoed en de uitbreiding van vrije prijsvorming bij.

Per ziekenhuis leidt dat tot een tijdelijk geldtekort van tien tot vijftien miljoen euro. Landelijk gezien groeit het tekort dan tot ongeveer 2,6 miljard euro. PwC denkt dat er een voorschotregeling nodig is om het tekort te kunnen overbruggen.

Volgens Arjen Hakbijl, partner van PwC, wordt het voor veel ziekenhuizen een spannend jaar. "Zonder bevoorschotting of uitbreiding van bankkredieten wordt het vanaf aankomend voorjaar nijpend als er salarissen moeten worden betaald, terwijl zorgproducten nog niet gefactureerd kunnen worden", reageert hij. "Een landelijke voorschotregeling is onontkoombaar."