SCP: Kabinet-Rutte bezuinigt dom

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft woensdag hard uitgehaald naar het kabinet-Rutte en de geplande miljardenbezuinigingen. Het instituut vindt dat het kabinet te weinig rekening houdt met de gevolgen van de maatregelen, op korte termijn maar vooral op lange termijn.

Meer daklozen
"Er hangen donkere wolken boven ons land", staat in het tweejaarlijkse rapport De sociale staat van Nederland. Volgens het SCP gaat het anno 2011 nog steeds goed met de Nederlandse burger, maar zijn de vooruitzichten aanzienlijk verslechterd.

De economie groeit minder dan verwacht en de koopkracht daalt de komende drie jaar. De bezuinigen van het kabinet VVD-CDA zullen vrijwel iedereen raken. De kwaliteit van leven lijdt daaronder, zegt het SCP.

60 procent van de Nederlanders is somber gesteld over de toekomst. De verschillen tussen arm en rijk nemen de komende jaren toe en door de bezuiniging op de kinderopvang zullen vrouwen minder gaan werken. Veel mensen met psychische problemen komen letterlijk op straat te staan. Het SCP noemt veel bezuiningen 'ondoordacht'.

Reactie oppositie
De oppositie ziet zich gesteund door het rapport. Volgens PvdA-leider Job Cohen is het kabinet duidelijk op de verkeerde weg. Volgens hem heeft het kabinet een blinde vlek voor de sociale kant. Het SCP constateert zelfs dat mensen geïsoleerd raken, zegt Cohen.

De PvdA-voorman spreekt van bezuinigingen met de botte bijl die leiden tot economische stilstand en economische groei verhinderen. In een tijd van dreigende recessie is dat onverantwoord, vindt Cohen. Volgens hem worden echte hervormingen geschuwd.

Ook Groenlinks-leider Jolande Sap maakt zich zorgen over het rapport. In een reactie zegt ze dat de kritiek van het SCP 'hout snijdt'. Het aantal critici van het kabinetsbeleid, waaronder de eigen adviesbureaus, wordt steeds groter, maar het kabinet trekt zich er tot nu toe niks van aan, zegt Sap.


SCP: Kabinet-Rutte bezuinigt dom (Beeld: NOS)