Adjunct-directeur niet vervolgd

De adjunct-directeur van het Anna van Rijn College in Nieuwegein die vorige week een 13-jarige leerling uit de klas zette wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Utrecht oordeelde woensdag dat de man onschuldig is en niet had moeten worden aangehouden.

De jongen had aangifte gedaan omdat hij naar zijn mening te hardhandig zou zijn aangepakt door de adjunct-directeur. Die werd daarop aangehouden en drie uur opgesloten.

Van enig strafbaar handelen is geen sprake, oordeelt het OM. De man heeft de jongen slechts 'stevig bij de kraag gepakt en de klas uit gezet'.

Het OM, de adjunct-directeur en de moeder van de jongen hebben woensdag met elkaar gesproken. Hierin heeft de officier van justitie de beslissing om de zaak te seponeren uitgelegd.

De korpsleiding deelt de opvatting van het OM. De zaak is intern met de betrokken agenten besproken. De korpsleiding heeft verontschuldigingen aangeboden aan de schoolleiding en de adjunct-directeur.

Dat zaak leidde tot een stortvloed aan verontwaardiging. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) noemde de opsluiting 'zeer verontrustend'. In de Tweede Kamer zei ze dinsdag dat de leraar binnen de muren van de klas altijd de baas is en daar zijn gezag moeten kunnen waarmaken. De minister laat uitzoeken hoe er door de school, de politie, de leerling en de ouders is gehandeld.