'Games veranderen vorm hersenen'

Het spelen van games kan veranderingen veroorzaken in de hersenen van jongeren. Deze veranderingen kunnen tot gevolg hebben dat de hersenen van gamers veranderingen ondergaan vergelijkbaar met de hersenen van een alcohol- of drugsverslaafde. Dat schrijven psychologen van de Universiteit van Gent in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Een deel van de hersenen dat emoties en gedrag beïnvloedt, zou bij jongeren die meer dan negen uur per week gamen groter zijn. Wanneer de gamers die vaak spelen aan het verliezen zijn, neemt hun hersenactiviteit toe en reageren zij emotioneler. De wetenschappers zien hun onderzoek als een eerste aanwijzing dat er een verband is tussen de vorm van de hersenen en het spelen van games.

Voor het onderzoek hebben de psychologen 154 gezonde 14-jarige kinderen uit Berlijn getest. Vierentwintig meisjes en 52 jongens speelden meer dan negen uur per week games, terwijl 58 meisjes en twintig jongens minder dan negen uur per week computerspellen speelden.

De onderzoekers hebben niet kunnen vaststellen dat de hersenen groter worden door het spelen van games of dat de hersenen in de eerste plaats al groter zijn. De metingen zouden gedurende een langere tijd moeten plaatsvinden om dit te bepalen.