Respijt voor coffeeshops bij Amsterdamse scholen

De 44 coffeeshops in de buurt van scholen in Amsterdam mogen zeker nog tot 2013 openblijven. Dat schrijft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) in een raadsbrief. Van het kabinet moeten gemeenten volgend jaar beginnen met het sluiten van coffeeshops. Amsterdam is dat het eerste jaar niet van plan.

Het vorige kabinet wilde dat coffeeshops binnen een straal van 250 meter van een school eind dit jaar de deuren zouden sluiten. Het huidige kabinet maakte hier 350 meter van en voerde een overgangsperiode van twee jaar in, te beginnen vanaf 2012. De coffeeshops moeten uiterlijk 2014 dicht zijn.

Amsterdam is het niet met de maatregel eens en overlegt hierover met het kabinet. De gemeente vreest dat het sluiten van de coffeeshops meer drukte en overlast bij andere coffeeshops oplevert. Ook zou door de sluiting de straathandel toenemen.

Amsterdam concludeerde eerder uit eigen onderzoek onder coffeeshophouders en jongeren dat minderjarigen hun drugs niet bij coffeeshops, maar bij oudere vrienden halen of zelf kweken. De gemeente ziet volgens een woordvoerder dan ook meer in een andere aanpak waarbij jongeren 'streng' worden voorgelicht over de risico's van het gebruik van softdrugs. "Het werkt ook goed om hier de ouders bij te betrekken."

Toch wil de gemeente geen 'onbetrouwbare' partner zijn voor het kabinet. Daarom hebben de coffeeshops maar een jaar uitstel gekregen. "In een brief waarschuwen we hen dat ze er rekening mee moeten houden dat ze daarna alsnog moeten verhuizen", zegt de woordvoerder. Zo kan de deadline van 2014 alsnog worden gehaald als de gemeente er niet met het kabinet uitkomt.