Verdachte Ajax-supporter op opsporingslijst

De Amsterdamse politie heeft een Ajax-supporter op de nationale opsporingslijst gezet omdat hij wordt gezocht in een moordzaak. De 28-jarige Rick Halman wordt verdacht van een dodelijke schietpartij eind oktober op de kruising van de Ruysdaelkade en de Albert Cuypstraat. Daarbij kwam een 24-jarige Amsterdammer om het leven.

Het slachtoffer werd rond 04.30 uur geraakt en door drie mannen met een auto naar een ziekenhuis gebracht, waar hij vrijwel direct overleed. De drie mannen werden aangehouden, maar later weer vrijgelaten.

In het onderzoek kwam Halman als verdachte in beeld. Het is nog niet gelukt zijn verblijfplaats te achterhalen. Hij behoort volgens de politie tot de harde kern van Ajax-supporters en zou onberekenbaar kunnen zijn. "Het is ons er alles aan gelegen hem zo snel mogelijk aan te houden", zegt de leider van het politieonderzoek woensdag. "Men moet niet proberen de verdachte zelf aan te houden, maar direct de politie bellen."

De politie geeft alleen in uitzonderlijke gevallen de naam en foto van een verdachte vrij. Daarvoor is toestemming van het college van procureurs-generaal en het Landelijk Platform Opsporingsberichtgeving nodig. Deze methode wordt vooral gebruikt voor verdachten van moord of doodslag. Ook moet de politie eerst op alle mogelijke manieren hebben geprobeerd de verdachte op te sporen.