Ambulante teams voor zelfdoding aan huis

Mensen met een doodswens kunnen vanaf begin volgend jaar terecht bij speciaal opgeleide euthanasieartsen die aan huis komen. De ambulante teams, bestaande uit artsen en verpleegkundigen, komen voort uit plannen van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), schrijft het AD woensdag.

Artsenorganisatie KNMG heeft zo zijn vragen bij de plannen. De organisatie wijst er in de krant op dat voor euthanasie een langdurige relatie tussen arts en patiënt nodig is. "Hoe zit dat dan bij een ambulant team?", vraagt een woordvoerder zich af.

De NVVE wijst erop dat de meesten met een doodswens thuis willen sterven. Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat artsen gewetensbezwaren hebben. De vereniging verwacht met de teams duizend verzoeken per jaar alsnog in te willigen.

Deze mensen moeten dezelfde procedure doorlopen als anderen die euthanasie verlangen. Dat houdt onder meer in dat ze een uitgebreide intakeprocedure moeten doorlopen en dat een tweede arts moet oordelen over het verzoek.

De NVVE kwam vorig jaar met het idee voor een zelfmoordkliniek. Dat plan is er nog steeds, maar die kliniek zal volgens de vereniging maar een paar bedden tellen. Die zijn dan voor mensen met een doodswens die niet thuis kunnen sterven.