Windows 8 krijgt automatische updates en reboots

Er wordt nog hard gewerkt aan Windows 8 maar we krijgen wel steeds meer informatie. Zo maakte Microsoft vandaag bekend dat patches en updates automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Hiervoor is gekozen om het systeem veiliger te maken.

De updates worden allemaal op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd. Eens in de maand, op de eerste dinsdag, is er een reboot nodig om alles in orde te maken. Geforceerde en onaangekondigde reboots zijn hiermee verleden tijd. De enige uitzondering is een direct groot gevaar (bijvoorbeeld een Blaster-virus). Mocht er daarvoor een patch geïnstalleerd moeten worden, dan reboot je pc wel nog direct na installeren.

In alle normale gevallen zal je pc aangeven wanneer er een reboot nodig is. Je hebt dan drie dagen de tijd om de reboot zelf uit te voeren, daarna wordt er geforceerd opnieuw opgestart. Er verschijnt een teller zodat je nog even je documenten kan opslaan, maar daarna vindt Windows dat het lang genoeg geduurd heeft. De pc moet overigens wel in actieve staat zijn, als je pc gelocked is en je bent net even een boterham eten zal Windows 8 de reboot ook eventjes uitstellen. Mocht je hierna weer inloggen dan gaat het laatste kwartier in.

windows 8

w8

De notificaties over het rebooten worden niet weergegeven tijdens presentaties, games of films. Windows 8 zou intelligent genoeg moeten zijn om te herkennen wat je aan het doen bent en je niet al te veel storen met meldingen over het opnieuw opstarten. Zodra je klaar bent krijg je dan het seintje.

In een groot bedrijf kan de IT beslissen om het updaten voor alle pc's in het netwerk via deze instellingen te laten draaien. Er is echter ook de mogelijkheid om het enkel op de melding te houden. Deze zal altijd, bij elke inlog, verschijnen totdat er opnieuw opgestart is.

Third party software en drivers kunnen volgens Microsoft ook gebruik gaan maken van Windows Update. De gebruiksvriendelijkheid zou hiermee flink vooruitgaan omdat men dan één systeem heeft om een pc helemaal up-to-date te houden.