MRSA-epidemie in Rijnstate Ziekenhuis gestopt

De epidemie van de MRSA-bacterie in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is gestopt. Dat laat het ziekenhuis dinsdag weten. Uit voorzorg werden bijna driehonderd patiënten opgeroepen zich te laten testen. In totaal is de bacterie bij 23 mensen aangetroffen. Alle mensen zijn behandeld en het onderzoek is afgerond.

In juli van dit jaar startte Rijnstate een groot onderzoek naar de ziekenhuisbacterie, nadat bij twaalf patiënten en een medewerker dezelfde bacterie was gevonden. In het onderzoek werden 288 patiënten opgeroepen zich te laten testen bij de huisarts. Uit deze testen kwamen nog acht besmettingen aan het licht, de laatste twee kwamen uit contactonderzoek naar voren.

In de gedesinfecteerde ruimten in het ziekenhuis is de bacterie bij controle niet meer gevonden. De bron van de bacterie is na het onderzoek niet aan te wijzen.

Jaarlijks raken circa vijftienhonderd mensen besmet met de MRSA-bacterie. De ziekenhuisbacterie, die niet gevoelig is voor antibiotica, vormt geen gevaar voor gezonde mensen.