Twee maanden cel voor richten laserpen op heli

Een 22-jarige Leeuwarder die met een laserpen twee helikopters en een beveiligingsbusje van de vliegbasis in Leeuwarden bescheen moet daarvoor twee maanden de cel in. Een 20-jarige medeverdachte werd dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur.

Door hun laserpennen op twee reddingshelikopters van de Leeuwarder vliegbasis te richten heeft het duo eind mei de bemanning van de heli's en het luchtvaartverkeer in gevaar gebracht, vindt de rechtbank.

Een van de helikopters moest de landing afbreken toen de verdachten vanuit een buitenwijk van Leeuwarden op een afstand van enkele honderden meters met een laserstraal in de cockpit schenen. De verdachten zijn 'zeer hardleers' geweest, volgens de rechtbank.

De eerste helikopter die werd beschenen heeft geprobeerd de daders meteen op te sporen. De heli heeft zelfs eventjes boven de woning van de 22-jarige gehangen. Diens vader pakte na dat voorval de laserpennen af, maar de verdachte pikte de pennen weer terug. De rechtbank kwalificeerde het beschijnen van een beveiligingsbusje van de luchtmachtbasis als baldadigheid. Omdat dat geen misdrijf is maar een overtreding moeten de verdachten daarvoor volgens de wet apart bestraft worden. Ze kregen allebei een werkstraf van veertig uur.

Boven op de onvoorwaardelijke straffen kregen de Leeuwarders een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Ze moeten een schadevergoeding van tweehonderd euro betalen aan de bestuurder van het beveiligingsbusje. De man liep licht oogletsel op nadat hij door de laser was beschenen.

De laserpennen die de Leeuwarders gebruikten behoorden tot een van de zwaarste categorieën. Volgens de verdachten vielen de vogels uit de bomen als ze met de laser werden beschenen. De lasers zouden in staat zijn om lucifers te laten ontbranden en ballonnen te laten knappen.