Monti krijgt steun van Berlusconi en Bersani

Mario Monti, de aanstaande nieuwe premier van Italië, heeft dinsdag steun gekregen van de centrumrechtse PDL, de grootste partij in het Italiaanse parlement die wordt geleid door zijn voorganger Silvio Berlusconi.

Dat meldde PDL-secretaris Angelino Alfano na afloop van een gesprek met Monti in Rome. Pier Luigi Bersani, de leider van de centrumlinkse oppositiepartij PD, had dinsdag ook een onderhoud met Monti, waarna hij zijn steun uitsprak voor de econoom.

Monti onderhandelt over de vorming van een breed gesteunde interim-regering. Die moet de politieke en economische crisis in Italië gaan bestrijden. Monti wil het nieuwe kabinet tot 2013 leiden. In dat jaar hebben de volgende parlementsverkiezingen plaats in het Zuid-Europese land.

Maandag had Monti al gesprekken gevoerd met leiders van kleinere politieke partijen. Hij stelde dat de politieke partijen de ernst van de situatie inzien. Monti riep verder de financiële markt op tot enig geduld.

De aanstaande regeringsleider praat dinsdag ook nog met leiders van vakbonden en werkgevers-, vrouwen- en jongerenorganisaties. Maandag had Monti al gezegd dat de gesprekken zeer constructief verliepen.

Voorzitter Gianfranco Fini van de Kamer van Afgevaardigden verwacht dat Monti vrijdag het parlement om vertrouwen vraagt.

Monti krijgt steun van Berlusconi en Bersani
Monti krijgt steun van Berlusconi en Bersani (Foto: ANP)