Overheid beslist over extra bezuinigingen

De Nederlandse overheid zal in de komende twee maanden bepalen of er extra wordt bezuinigd. Eventuele maatregelen komen bovenop de geplande bezuinigingen van 18 miljard euro, zegt premier Mark Rutte dinsdag.

"We moeten de cijfers afwachten die in december of januari uitkomen en waaruit zal blijken of het voor de economische situatie noodzakelijk is om meer bezuinigingen door te voeren", zegt Rutte.

De overheid wil momenteel 18 miljard euro bezuinigen voor 2015 om het begrotingstekort terug te dringen.

Na een bijeenkomst met de Britse vicepremier Nick Clegg zei Rutte dat de Nederlandse overheid en andere landen uit de eurozone de schuldencrisis moeten aanpakken door het creëren van banen en het bevorderen van economische groei.

Rutte gaf aan dat de aandacht uit moet gaan naar het aanpakken van de huidige economische problemen in de eurozone, in plaats van het wijzigen van Europese verdragen om toekomstige financiële crisis te voorkomen.

Bezuinigingen gaan volgens de Nederlandse premier samen met economische groei omdat bedrijven alleen bereid zijn te investeren als het land waarin zij gevestigd zijn een stabiele schuldenpositie heeft.