EU-voorstel beperkt invloed kredietbeoordelaars

Europa komt dinsdag met langverwachte voorstellen om de invloed van kredietbeoordelaars te beperken. Die zouden met hun beoordelingen een belangrijke rol hebben gespeeld in de Europese schuldencrisis.

Eurocommissaris Michel Barnier zal voorstellen dat de kredietrating van landen die internationale noodhulp ontvangen tijdelijk wordt opgeschort. Dit stelt hij voor na een foutieve verlaging van de kredietstatus van Frankrijk.

Griekenland, Ierland en Portugal zagen in de afgelopen jaren na verlagingen van hun kredietwaardigheid de rentes die zij op hun leningen moesten betalen nog sneller oplopen. Ook Spanje en Italië kwamen steeds meer onder druk te staan.

Frankrijk kondigde recent forse bezuinigingen aan om zijn triple-A-status te behouden. Economen menen dat deze status op het spel staat.

Als het voorstel van Barnier aangenomen wordt, zullen kredietbeoordelaars die onder toezicht staan van de European Securities and Markets Authority (ESMA), "niet het recht hebben, als de ESMA daartoe besluit, om bepaalde landen voor een bepaalde periode te beoordelen als zij financiële noodhulp ontvangen van het Internationale Monetaire Fonds of de Europese Unie", zei Barnier maandag.

Volgens Barniers voorstel zouden wijzigingen van de kredietrating van een land ook tijdelijk verboden kunnen worden als Europese wetgevers vrezen voor marktinstabiliteit.

Moody's, Standard & Poor's en Fitch zijn de bekendste kredietbeoordelaars. De bedrijven wordt verweten olie op het vuur te gooien door ratings te verlagen op momenten dat de markten al onrustig zijn.

Ook worden zij er door velen van beschuldigd medeverantwoordelijk te zijn voor het ontstaan van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Dit omdat ze de risico's op bepaalde beleggingen verkeerd zouden hebben ingeschat.

Standard & Poor's meldde afgelopen week abusievelijk de kredietwaardigheid van Frankrijk te hebben verlaagd. Later werd dit toegeschreven aan een technische fout.