'Stop subsidie voor rem op integratie'

De VVD wil een eind maken aan subsidies die meedoen aan de Nederlandse samenleving in de weg staan. Clubs die aparte zwemlessen voor mannen en vrouwen organiseren of gescheiden cursussen aanbieden, krijgen als het aan de liberalen ligt geen geld meer van de overheid.

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen zal dat deze week voorstellen tijdens de behandeling van de begroting van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), die ook over integratie gaat. Ze noemt als voorbeeld een asielzoekerscentrum met een computerlokaal voor vrouwen, terwijl dat juist de plek is waar nieuwkomers kunnen leren hoe Nederland in elkaar zit.

Van haar mag er geen geld meer naar organisaties met activiteiten die indruisen tegen de verworvenheden van de democratische rechtsstaat. Ook voor mensen die weigeren handen te schudden met vrouwen of die homoseksuelen achterstellen is geen geld meer.

De VVD wil verder af van de subsidie van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat voor minderheden gesprekspartner is voor de overheid en advies geeft. Als de achterban van deze minderheden belang hecht aan het werk van het LOM kunnen ze daar zelf ook wat voor over hebben, denkt Van Nieuwenhuizen. Het LOM zal verder op de vrije markt zijn geld kunnen verdienen door het doen van onderzoek en het opzetten van projecten.

VVD: stop subsidie voor rem op integratie
VVD: stop subsidie voor rem op integratie (Foto: ANP)