Trouwvergunning voor homoseksuele immigrant

Homoseksuele immigranten die in het land van herkomst niet kunnen trouwen, kunnen voortaan een tijdelijke trouwvergunning krijgen, zodat alsnog gezinshereniging kan plaatsvinden. Dat schrijft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman zegde al eerder toe dat hij zou onderzoeken of het makkelijker kan worden voor homoseksuele immigranten om hun partner te laten overkomen. In het gedoogakkoord is afgesproken dat gezinshereniging alleen wordt toegestaan voor partners die al zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Voor homo's en lesbo's is dat vaak niet mogelijk, aangezien het homohuwelijk in veel landen niet wordt erkend. Ook het trouwen op een Nederlandse ambassade is vaak niet mogelijk. Als oplossing heeft Leers nu een speciale verblijfsvergunning met een beperkte geldigheidsduur bedacht. Hierdoor kan het homoseksuele stel in Nederland trouwen of hun partnerschap laten registreren.

Als het huwelijk is voltrokken, kan de trouwvergunning van de partner worden omgezet in een verblijfsvergunning. De regeling geldt niet alleen voor homoparen die niet kunnen trouwen in het land van herkomst. Ook paren die niet kunnen trouwen omdat zij een verschillend geloof uitoefenen, kunnen ervan gebruikmaken. In sommige landen kunnen moslims en christenen niet met elkaar trouwen.