Rosenthal sluit aanval op Iran niet uit

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) sluit een militaire aanval op Iran niet uit. Dat zei hij maandag in Brussel voorafgaand aan een overleg met zijn Europese collega's. Het Internationaal Atoomagentschap IAEA rapporteerde vorige week dat het land in het geheim werkt aan de ontwikkeling van een kernwapen.

De bewindsman vindt dat de sancties tegen het regime in Teheran moeten worden aangescherpt. Die sancties moeten bij voorkeur door de Verenigde Naties worden genomen. "En ik denk niet dat we op dit moment andere opties moeten uitsluiten", zei hij maandag.

Rosenthal wilde vorige week tijdens een overleg in de Tweede Kamer niet speculeren op een mogelijke aanval op Iran. "Op dit moment, en met de kennis van dit moment, zit de Nederlandse regering op het spoor van de sancties", zei hij toen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle wees speculaties over militair ingrijpen van de hand. Dat werkt 'contraproductief', zei hij. De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben maandag in een verklaring hun bezorgdheid over het Iraanse atoomprogramma geuit.