'Schrap overdrachtstaks voor verhuizing voor werk'

De helft van de Nederlanders wil dat de overdrachtsbelasting wordt geschrapt bij verhuizingen naar een locatie dichter bij de werkplek. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 28 duizend respondenten door Intelligence Group.

Uit het onderzoek in opdracht van de vacaturewebsite Jobtrack blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders liever op kantoor werkt dan thuis. Dit geldt vooral voor werknemers jonger dan 35 jaar. Zij geven de voorkeur aan op kantoor werken vanwege de overdracht van kennis, stelt Jobtrack.

Het dagelijkse fileleed gooit echter roet in het eten. De helft van de Nederlanders begint minder gemotiveerd aan een werkdag als de reis ernaartoe is vertraagd door een file.

Een verhuizing naar een huis binnen een straal van vijf kilometer rondom het werk is een oplossing voor dit probleem, stellen de onderzoekers. Door de moeilijkheden voor met name alleenstaanden om aan een hypotheek te komen, is een verhuizing echter moeilijk te realiseren.

"Door de overdrachtsbelasting bij werkgerelateerde verhuizingen te schrappen, bied je als overheid werkenden meer ruimte om te verhuizen", stellen de onderzoekers. "Dit draagt niet alleen bij aan een afname van de verkeersdruk, maar kan ook de woningmarkt stimuleren." De helft van de Nederlanders ziet brood in een dergelijke maatregel, slechts achttien procent is het hier mee oneens.