Gemeenteambtenaren gaan door met acties

Gemeenteambtenaren gaan door met hun werkonderbrekingsacties. Dat heeft CNV Publieke Zaak donderdag bekendgemaakt. De ambtenaren voerden de afgelopen anderhalve week actie vanwege het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Waar en wanneer de volgende acties gevoerd worden is nog niet bekend.

De acties die tot nu toe werden gehouden waren kort en vielen deels in lunchpauzes. Volgens de CNV had het publiek weinig last van de onderbrekingen. In elf gemeenten boden in totaal duizenden ambtenaren petities aan wethouders aan. Ze eisen koopkrachtbehoud, werkzekerheid en ruimte voor kwaliteit van werk. Ze willen daarnaast minder bureaucratie en minder externe krachten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt volgens de CNV en Abvakabo in het cao-aanbod geen werkzekerheid, een mindere loonstijging dan de inflatie en nul investeringen. CNV Publieke Zaak wijst erop dat de komende jaren veel ambtenaren met pensioen gaan of op een andere manier uit de sector verdwijnen. "Over vijf jaar zijn er hard mensen nodig."

De VNG zegt het onverantwoord te vinden om in deze tijden de salarissen structureel te verhogen. Deze zomer heeft de vereniging de bonden uitgenodigd om opnieuw te gaan onderhandelen. "Wat ons betreft is er een uitgestoken hand. Het mag duidelijk zijn dat we niets opschieten met een verder durende onzekerheid over de gemeente-cao."