Nederland zakt op de belastingwereldranglijst

Nederland is gedaald op de belastingwereldranglijst. Nederland zakte zeven plaatsen naar plek 34. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbedrijf Pwc en de Wereldbank naar de belastingdruk in 183 landen.

De ranglijst is een indicator voor de fiscale druk waarmee ondernemers te maken hebben. De lijst is gebaseerd op het aantal belastingen dat een land heeft, de hoeveelheid uren die een ondernemer eraan besteedt en de hoogte van de belastingen. In Europa zakte Nederland één plaats naar acht.

Volgens de onderzoekers boekt Nederland wel progressie, maar verbeteren andere landen hun belastingdruk sneller. "Zo daalde in Nederland het aantal uren dit jaar met zeven en bleef het belastingpercentage en het aantal belastingen gelijk", schrijft Pwc. "Ter vergelijking: in Finland waren bedrijven 150 uur minder kwijt dan het jaar ervoor en daalde het belastingpercentage met meer dan vijf procent."

Pwc heeft Nederland geadviseerd om het aantal belastingen terug te brengen, om zo een plek in de top vijf te veroveren. Ook moet belasting centraal worden geïnd, en niet door zowel de Belastingdienst als de waterschappen en gemeenten. Het nieuwe Belastingplan van het kabinet-Rutte bevat volgens het accountantsbureau een aantal goede initiatieven, maar 'het kan niet verbloemd worden dat de vennootschapsbelasting ingewikkelder gaat worden'.