Helft zwangere NL-vrouwen onverantwoordelijk

Bijna de helft van de zwangere Nederlandse vrouwen drinkt gewoon door tijdens de zwangerschap, en vertonen hiermee onverantwoordelijk gedrag. In het buitenland drinkt slechts 10 procent van de zwangere vrouwen door. Dit blijkt uit een woensdag uitgezonden EénVandaag-reportage.

Drinken tijdens de zwangerschap, ook al is het maar één glaasje wijn, kan volgens artsen in het item grote gevolgen hebben. Het kan het FAS-syndroom veroorzaken, oftewel foetaal alcoholsyndroom. FAS komt volgens schattingen vaker voor dan het downsyndroom en het open ruggetje bij elkaar.

Kinderen met het FAS-syndroom zijn door hersenbeschadiging geestelijk enorm beperkt en hebben ook afwijkende fysieke kenmerken. Ze hebben weinig inzicht in de gevolgen van hun handelen en handelen soms gewetenloos. Later zijn ze gevoelig voor verslaving en criminaliteit.

Vooral hoogopgeleide carrièrevrouwen zondigen zich volgens de reportage flink aan alcohol tijdens de zwangerschap. De oplossing volgens artsen is simpel: geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap.


Helft zwangere Nederlandse vrouwen onverantwoordelijk