Korenwolf krijgt honderd voetbalvelden extra

Voor de korenwolf wordt in Limburg nog dit jaar vijftig hectare extra leefgebied ingericht. Het gaat om opvangstroken, ook wel hamsterranden genoemd. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De uitbreiding van het leefgebied volgt uit een uitspraak van de rechter.

Momenteel hebben de bijzondere hamsters meer dan vierhonderd hectare tot hun beschikking in reservaten en op hamstervriendelijke akkers.

De Haagse rechtbank bepaalde afgelopen zomer in een door stichting Das en Boom aangespannen kort geding dat de verbindingszones tussen hamstervriendelijke beheerde gebieden met vijftig hectare moet worden uitgebreid. Dat volgde uit de verplichtingen die Nederland is aangegaan in een internationaal verdrag.

Vooral jonge uitzwermende hamsters gebruiken de opvangstroken als toevlucht, schrijft Bleker. De provincie Limburg is de uitvoerder van het hamsterbeheer. Bleker overlegt met de provincie waar het extra leefgebied moet komen.

Bleker zegt ook over andere maatregelen om de diersoort te beschermen afspraken met de provincie te hebben gemaakt. Verder financiert hij een hamsterfokprogramma en de wetenschappelijke begeleiding van het hamsterbeschermingsproject, schrijft de staatssecretaris.

Limburg is de enige provincie in Nederland waar de korenwolf voorkomt. Het dier kan tot een halve kilo zwaar worden en is ongeveer dertig centimeter groot. De korenwolf doet het goed op de löss- en leemgronden die alleen in Limburg voorkomen.


Korenwolven krijgen honderd voetbalvelden extra (Foto: Novum)