Ahmadinejad: Iran gaat door met atoomprogramma

Iran wijkt geen centimeter af van het atoomprogramma waar het land aan werkt. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag gezegd. De wereld wordt volgens de president echter misleid door beweringen dat het land de ontwikkeling van een kernwapen nastreeft, terwijl Iran dit helemaal niet van plan is.

Dinsdag verscheen een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het Iraanse atoomprogramma. In het rapport staat dat Iran geheime experimenten uitvoert, die alleen maar kunnen dienen voor de ontwikkeling van kernwapens. Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat 'andere specifiek voor kernwapens zijn'.

Ahmadinejad had geen goed woord over voor het IAEA. Hij meent dat het agentschap zichzelf buiten spel zet door zich te scharen achter de 'absurde' beschuldigingen van de Verenigde Staten. "Dit land wijkt geen centimeter af van het pad waarop het zich heeft begeven", zei de president ten overstaan van duizenden toehoorders in Shahr-e-Kord. "Waarom richten jullie het prestige van het agentschap te gronde ten gunste van absurde beweringen van de Verenigde Staten?"

De Iraanse parlementariër Mahmoud Ahmadi Bighash zei dat uit het rapport blijkt dat het IAEA 'geen macht heeft'. Bovendien zou het agentschap te veel achter de VS aanlopen. Een ander parlementslid, Parviz Sorouri, beschuldigde IAEA-chef Yukiya Amano ervan het imago van het IAEA te bezoedelen. "Het rapport is opgesteld door de Amerikanen en voorgelezen door Amano", zei hij.

De Iraanse president herhaalde nog eens dat de aantijgingen van een Iraans kernwapen niet logisch zijn. "De Iraanse natie is wijs. Zij gaat niet twee kernbommen bouwen voor de twintigduizend atoombommen die jullie hebben", zei hij in een verwijzing naar het Westen. "Het land bouwt wel aan iets, waar jullie geen antwoord op hebben: ethiek, waardigheid, monotheïsme en gerechtigheid."

De VS en hun bondgenoten vrezen dat als Iran een kernwapen weet te ontwikkelen dit een nucleaire wapenwedloop tot gevolg heeft. Dit kan een grote bedreiging vormen voor Israël. Het Westen probeert het IAEA-rapport dan ook te gebruiken als drukmiddel om tot meer sancties tegen Iran te komen. Andere landen, waaronder Israël, hebben zelfs gezegd militaire acties niet uit te sluiten.

Vanuit Parijs zei de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé dat Frankrijk uitbreiding van de sancties tegen Iran op een 'ongekende schaal' steunt als het land onderzoeken naar het atoomprogramma dwarsboomt. "Als Iran weigert tegemoet te komen aan de eisen van de internationale gemeenschap en alle serieuze samenwerking weigert, dan zijn we er klaar voor om, samen met andere landen die dit willen, sancties te treffen op ongekende schaal", zei Juppé in een verklaring. Volgens de minister laat het IAEA-rapport 'weinig ruimte voor twijfel over de bedoelingen van Iran'.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei vorige week al dat de internationale gemeenschap zich moet buigen over sancties, maar dat het nog te vroeg was om te spreken over een preventieve aanval op Iran.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle dreigde woensdag eveneens met nieuwe maatregelen. Hij verwierp echter elke militaire actie. Volgens de minister, die het IAEA-rapport verontrustend noemde, zijn nieuwe sancties onvermijdelijk.

In een verklaring zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het rapport de vermoedens van Israël bevestigt. "Het belang van het rapport is dat de internationale gemeenschap Iran moet dwingen te stoppen met het najagen van kernwapens, die de wereldvrede en de vrede in het Midden-Oosten in gevaar brengen", aldus Netanyahu.


Ahmadinejad: Iran gaat door met atoomprogramma (Foto: Novum)