COC hekelt uitstel weigerambtenarenkwestie

Het kabinet hanteert een bizarre vertragingstactiek in de weigerambtenarenkwestie. Dat stelt COC Nederland woensdag in reactie op het besluit van het kabinet om een advies van de Raad van State aan te vragen. De belangenorganisatie voor homo's roept de Tweede Kamer op hier een stokje voor te steken.

Premier Mark Rutte had eind oktober nog gezegd dat het kabinet binnen twee weken met een standpunt zou komen over ambtenaren van de burgerlijke stand die weigeren homo's te trouwen.

Minister van Binnenlandse zaken Piet Hein Donner (CDA) en emancipatieminister Marja van Bijsterveldt (CDA) lieten woensdag aan de Tweede Kamer weten toch advies aan de Raad van State te vragen. Zij hebben juridische vragen over de reikwijdte en onderlinge verhouding van de betrokken grondrechten.

"Dit is een bizarre vertragingstactiek van een kabinet dat blijkbaar gegijzeld wordt door de SGP", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. "Er ligt een klip-en-klaar advies van de Commissie Gelijke Behandeling tot afschaffing van het fenomeen weigerambtenaar. Advies van de Raad van State is dus volstrekt overbodig."

Bergkamp roept de Tweede Kamer op volgende week te stemmen voor een motie van GroenLinks, waarin een direct einde van het fenomeen weigerambtenaar wordt geëist. Onlangs bleek dat gedoogpartij PVV wil dat weigerambtenaren verplicht worden ontslagen. Hierdoor is een Kamermeerderheid voor dit standpunt ontstaan. De partij van Geert Wilders heeft aangekondigd met een eigen wetsvoorstel te komen.

Van Bijsterveldt zei vorige maand in een interview dat weigerambtenaren best geaccepteerd mogen worden. Dat is ook een vorm van emancipatie, zei ze. Van de CDA-bewindsvrouw hoeven de weigerende ambtenaren niet te worden ontslagen. "Dat past niet bij het tolerante Nederland."