Studenten betogen in Londen tegen hoog collegegeld

Studenten hebben woensdag in Londen een protestmars gehouden tegen de verhoging van de collegegelden en bezuinigingen op het onderwijs. Meer dan tweeduizend mensen namen deel aan de mars, zei de politie.

Veel jongeren kunnen volgend jaar niet aan een studie beginnen vanwege de verdriedubbeling van het collegegeld, vreest Annette Webb, een student ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Portsmouth. Volgend jaar bedraagt het collegegeld negenduizend pond (10.500 euro). "Dat betekent dat onderwijs alleen voor de rijken is en ik vind dat het voor iedereen (beschikbaar, red.) moet zijn", zei ze.

Er waren zo'n vierduizend agenten opgesteld langs de marsroute, die van de Universiteit van Londen naar het financiële hart van de stad voerde. Betogers droegen spandoeken met de woorden 'Schrap de collegegelden' en 'Gratis onderwijs', terwijl ze leuzen scandeerden als 'Geen als, geen maar, geen onderwijsbezuinigingen' en 'David Cameron, rot op terug naar Eton'. Eton College is een prestigieuze jongensschool met een inschrijfgeld van enkele tienduizenden ponden. Al vlug maakte een kleine groep Occupy-betogers zich los van de studentenmars en richtte op Trafalgar Square een tentenkamp op onder de Zuil van Nelson.

De politie is, met herinneringen aan het geweld bij eerdere studentenbetogingen vers in het geheugen, extra waakzaam en dreigt een ieder die zich misdraagt met arrestatie en vervolging. Agenten zijn uitgerust met helmen, wapenstok en rubberkogels, die in 'extreme gevallen' mogen worden afgeschoten. De organisatoren van de protestmars zijn van mening dat de politie met haar harde woorden juist aanzet tot wantoestanden.


Studenten betogen in Londen tegen hoog collegegeld (Foto: Novum)