Zendmast Lopik niet opgetuigd als kerstboom

De zendmast van Lopik wordt dit jaar niet opgetuigd als 's werelds grootste kerstboom. De kans bestond dat de boom opgetuigd zou moeten worden terwijl reparatiewerkzaamheden plaatsvinden. Die werkzaamheden zijn noodzakelijk door de brand die eerder dit jaar in de mast in IJsselstein woedde.

"Het is te gevaarlijk als er tijdens het optuigen andere mensen rondlopen. Ieder schroefje dat je van zo'n hoogte laat vallen wordt een dodelijk projectiel", zegt initiatiefnemer Ton Westland van de Stichting Kerstboom woensdag.

Westland wil nu bekijken of er nog andere mogelijkheden zijn om de zendmast in kerstsfeer te brengen. "Misschien dat we hem op een andere manier kunnen belichten."

Ieder jaar is het weer de vraag of de organisatie genoeg sponsorgeld bij elkaar haalt om de boom op te tuigen. Vorig jaar meldde de organisatie dat het niet gelukt was, maar op het laatste moment bleek een kabelbedrijf bereid een groot deel van de kosten op zich te nemen.

Dit jaar was het inzamelen van sponsorgeld volgens Westland 'goed op weg'. "We waren bezig met de laatste loodjes." Hij gaat de sponsors vragen of het geld voor volgend jaar mag worden gebruikt.

Westland kwam in 1992 samen met zijn broer Martin op het idee de zendmast rond Kerstmis in het licht te zetten. Het Guinness Book of Records noteerde de mast in 1998 als 'grootste kerstboom ter wereld'.


Zendmast Lopik niet opgetuigd als kerstboom (Foto: Novum)