'Stevig ingrijpen in energievoorziening nodig'

De wereld stevent af op een onzeker, inefficiënt energiesysteem waarbij te veel CO2 wordt uitgestoten, als de politiek niet nu stevig ingrijpt. Daarvoor waarschuwt het Internationale Energie Agentschap (IEA) in de woensdag gepresenteerde World Energy Outlook 2011. Volgens de IEA is er nog tijd, maar is het wel 'vijf voor twaalf'.

"Economische groei, welvaart en bevolkingsgroei leiden onherroepelijk tot meer vraag naar energie in de komende decennia", zei directeur van de IEA Maria van der Hoeven woensdag. "Regeringen moeten sterkere maatregelen nemen, die investeringen in efficiënte en schone energietechnologieën stimuleren."

Eerder deze week zei de hoofdonderzoeker van de IEA, Fatih Barol, dat hij niet optimistisch is over de bereidheid van leiders om de 'noodzakelijke offers' te doen. Volgens Batol is het na 2017 te laat om succesvol in te grijpen in de stijging van de temperatuur op aarde met twee graden.

Volgens de IEA hebben de ramp in de kernreactor van Fukushima, de onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en een scherpe stijging in de vraag naar energie in 2010, de urgentie en de grote schaal van de noodzakelijke maatregelen blootgelegd.