Opstelten staat uitstel invoering wietpas toe

Gemeenten die de wietpas later willen invoeren omdat ze er nog niet klaar voor zijn, mogen er later mee aan de slag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelde dinsdag in de Tweede Kamer dat er ruimte is voor 'lokaal maatwerk'. Uiteindelijk moet het kabinetsbeleid echter overal worden ingevoerd, zei hij.

Opstelten kondigde vorige maand aan dat coffeeshops in het zuiden van het land toeristen vanaf 1 januari moeten weren. De coffeeshops in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moeten dan besloten clubs worden en er is een pasje nodig om een coffeeshop binnen te gaan. Klanten kunnen alleen lid worden in de gemeente waar ze wonen. In de rest van het land wordt dit beleid een jaar later ingevoerd.

Maandag werd bekend dat de gemeenteraad van Maastricht tegen de invoering van de wietpas per 1 januari is. Een meerderheid in de raad voelt zich overvallen door de 'snelle invoering zonder gedegen voorbereiding' en stelt een jaar extra de tijd te willen. De burgemeester en de gemeenteraad van Amsterdam spraken zich al eerder uit tegen de wietpas.

Opstelten stelde te luisteren naar wat de burgemeesters van grensgemeenten zeggen. "Ik ben niet gek." Als de gemeenten een paar maanden extra tijd nodig hebben, is dat in orde. Uiteindelijk moet het beleid echter overal worden uitgevoerd.