Pesters overleden scholier niet vervolgd

Drie minderjarige jongens die verdacht werden van mishandeling en bedreiging van een vorig jaar overleden 15-jarige scholier van het Hondsrug College in Emmen, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Assen heeft daarvoor geen aanknopingspunten, laat het dinsdag weten.

Het slachtoffer deed in maart vorig jaar aangifte van mishandeling en bedreiging. Hij verklaarde dat hij werd gepest en dat hij wilde dat dit stopte. Na de zomervakantie van vorig jaar ging hij naar een andere school, waar hij niet meer werd gepest.

Begin oktober van dat jaar overleed de jongen aan een hartstilstand. Zijn familie denkt dat die het gevolg was van voortdurende pesterijen en mishandelingen op school, maar een arts van de GGD constateerde een natuurlijke doodsoorzaak.

De familie trok na het overlijden bij justitie aan de bel, omdat de politie de zaak niet serieus zou nemen. Het OM in Assen bepaalde toen dat de politie de aangiften die voor het overlijden van de jongen zijn gedaan alsnog moest onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat het slachtoffer vaak werd gepest en uitgescholden. Bovendien werd hij bij een incident tijdens een techniekles door de drie medescholieren geslagen. Justitie laat weten het te betreuren dat de jongen een vervelende schoolperiode heeft gehad. "Maar strafrechtelijk gezien kan het OM in deze zaak geen rol van betekenis vervullen."