Rechters willen geen camera in rechtszaal

Een overgrote meerderheid van de rechters in Groningen en Drenthe is tegen het idee om bij alle rechtszaken camera's toe te staan. Van de ondervraagde 57 rechters vinden er 48 dat camera's alleen in bijzondere zaken moeten worden toegestaan, concludeert het Dagblad van het Noorden dinsdag uit een eigen onderzoek.

De mening van de rechters staat haaks op de conclusie van een commissie die in opdracht van de Amsterdamse rechtbank onderzoek deed naar het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. De commissie concludeerde twee weken geleden dat rechtbanken vaker moeten toestaan dat zaken rechtstreeks worden uitgezonden. Als media een zaak willen uitzenden, zou dat in principe moeten worden toegestaan.

Het idee achter de camera's is het verkleinen van een vermeende kloof tussen rechters en de samenleving. Van de 94 rechters deden er 57 mee aan de schriftelijke peiling. Volgens de meeste rechters (34) is er inderdaad een kloof. Volgens zeven rechters is dat niet goed en volgens 27 rechters is dat geen probleem. Een kleine groep stelt dat er geen kloof is.

Het invoeren van minimumstraffen wordt door de rechters massaal afgewezen. Zij vinden dat ze de vrijheid moeten houden om rekening te houden met de omstandigheden van de verdachte. Een van de rechters noemt de invoering volgens de krant 'een motie van wantrouwen van de politiek aan het adres van de rechterlijke macht'.

De Raad voor de rechtspraak toonde zich eerder ook kritisch. Die adviseerde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in augustus zijn wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer.

Het dagblad vroeg de rechters ook waar ze zich zorgen om maken. In reactie daarop wees een rechter op de pers 'die maar blijft roepen dat rechters elitaire, wereldvreemde mensen zijn'. "Als de pers daarop blijft hameren, valt het vertrouwen in de rechters weg." Een andere rechter schrijft dat journalisten zich bewuster zouden moeten zijn van hun positie in de maatschappij. Eén rechter zegt zich zorgen te maken over de grote aanhang van de PVV.