Tien nieuwe zorgbestuurders boven salarisnorm

Tien nieuwe bestuurders in de zorg hebben vorig jaar meer verdiend dan de beloningscode voor bestuurders in de zorg toestaat. Dat meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een voorlopige analyse aan de Tweede Kamer.

In 2010, het eerste jaar dat de code volledig van kracht was, gingen 101 nieuwe bestuurders aan de slag in de zorg. Hun gemiddelde inkomen lag op ongeveer 147 duizend euro.

In tien nieuwe arbeidscontracten was echter sprake van een hoger loon dan de beloningscode in theorie toelaat, een bedrag van bijna 225 duizend euro. Van deze tien ging het in negen gevallen om bestuurders van ziekenhuizen.

Schippers stelt wel dat de cijfers 'met voorzichtigheid' moeten worden geïnterpreteerd, onder meer omdat bij de vaststelling van het salaris van een bestuurder van een zorginstelling een grote mate van maatwerk mogelijk is. "Omdat de normering afhankelijk is van de specifieke instelling, is niet mogelijk om alleen op basis van een enkele salarisnorm te beoordelen of de code nageleefd wordt", aldus Schippers.

De minister wilde de code wettelijk verankeren. Vanaf dan is naleving van de code niet meer optioneel, maar wettelijk verplicht.