Ballonnen zorgen voor kleur in Nairobi

De Amerikaanse kunstenaar Yazmany Arboleda heeft maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi in de ochtendspits duizenden gele ballonnen uitgedeeld. Hij deed dat als onderdeel van zijn project 'Maandagochtend', waarmee hij er naar zijn zeggen voor wil zorgen dat de mensen met een ander gevoel aan hun werkweek beginnen.

Eerder deelde hij al oranje ballonnen uit in het Indiase Bangalore en groene ballonnen in het Japanse Yamaguchi. Vier steden zullen nog volgen.

Met behulp van tientallen door hem gerekruteerde Keniaanse kunstenaars deelde Arboleda de ballonnen maandag uit in de buurt van een bushalte waar eind oktober een dode viel bij een granaataanslag, gepleegd door een man die lid zei te zijn van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab. Ook in een café ontplofte die dag een granaat. Volgens de kunstenaar kreeg zijn actie meer betekenis door de terreurdreiging waaraan Kenia blootstaat. "De boodschap luidt: leg de granaat neer en pak een ballon op".

De meeste ontvangers leken de actie van Arboleda wel te kunnen waarderen. Buschauffeur Ecklund Mwandoe zei zijn ballon aan zijn achteruitkijkspiegel te hebben bevestigd, 'als statement tegenover degenen die de Kenianen met granaten hebben aangevallen'. De 30-jarige voedingsdeskundige Miriam Muthoni zei dat de ballonnen haar energie gaven om te werken. En de 23-jarige busconducteur Samuel Mwangi, die al sinds 04.00 aan het werk was, voelde zich met ballon minder eenzaam.


Ballonnen zorgen voor kleur in Nairobi (Foto: Novum)