Berlusconi ontkent af te treden

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi ontkent berichten dat hij van plan zou zijn om af te treden, zodat een nieuwe regering met meer steun economische hervormingen kan doorvoeren. Berlusconi wil niet van wijken weten, hoewel de rente die Italië op de financiële markten moet betalen tot recordhoogte is gestegen en een bankroet op de loer ligt.

Berlusconi was maandag met zijn kinderen en vrienden in Milaan, waar hij samen met hen lunchte. Dit leidde tot geruchten in de Italiaanse media dat hij bezig was een exit-strategie voor te bereiden. De premier ontkrachtte deze geruchten op zijn Facebookpagina. "De berichten over mijn vertrek zijn ongegrond", schreef hij.

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat Italië mogelijk een nieuw slachtoffer van de schuldencrisis kan worden. Het land heeft een enorme schuldenlast, de groei is klein en de economie te groot om gered te kunnen worden met noodleningen. Investeerders willen dat de Italiaanse regering snel maatregelen treft om de groei te stimuleren en de schuldenlast te verkleinen, maar de meerderheid die Berlusconi in het parlement heeft krimpt met de dag.

Volgens zijn tegenstanders is Berlusconi zelf onderdeel van de problemen. Hij geniet niet langer voldoende steun in het parlement om snel de hervormingen door te voeren waar door Europa en de internationale financiële instellingen om wordt gevraagd. Rome kan niet onder de bezuingingen uit, omdat het land anders afglijdt in een crisis die ook Griekenland al op de knieën heeft gekregen.

De grootste vrees van velen is dat Italië zijn schulden, die inmiddels zijn opgelopen tot 1,9 biljoen euro, niet langer kan betalen. Omdat een noodlening te kostbaar is, kan dat leiden tot een bankroet. Dit zou op zijn beurt weer kunnen leiden tot een breuk in de Europese Unie en een wereldwijde economische neergang.

Minister van publieke zaken Renato Brunetta, een aanhanger van Berlusconi, erkende maandag dat de regering in het parlement een 'getalsmatig probleem' heeft. Als er geen meerderheid meer is te vinden, dan 'gaat iedereen naar huis', zei hij. Minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni was het hier mee eens. Volgens hem is het 'zinloos' om vol te blijven houden.

Komende week wordt er gestemd over de bezuinigingsmaatregelen. Als het machtsblok van Berlusconi verliest, kan de Italiaanse president Giorgio Napolitano besluiten dat het tijd is voor een nieuwe regering. Napolitano heeft er herhaaldelijk bij Berlusconi op aangedrongen om slagvaardige besluiten te nemen om het land te redden van de financiële afgrond. Berlusconi erkende zondag weliswaar dat verkiezingen in het geval van verlies het enige alternatief zijn, maar 'we willen geen verkiezingen, we willen regeren', aldus de premier.


Berlusconi ontkent af te treden (Foto: Novum)