Protest Greenpeace tegen kolencentrale Zuid-Afrika

De milieuorganisatie Greenpeace heeft maandag actie gevoerd bij een Zuid-Afrikaanse kolencentrale in aanbouw. Activisten bonden zich met kettingen vast aan een toegangshek en zes van hen klommen in een hijskraan. Deze zes werden uiteindelijk door de politie in hechtenis genomen. Een zevende activist werd op het terrein van de centrale opgepakt.

Greenpeace wilde met de actie bij de Kusile-centrale protest uitbrengen tegen de afhankelijkheid van kolen. Het Zuid-Afrikaanse staatsenergiebedrijf Eskom zegt dat het de kolencentrale nodig heeft om aan de groeiende energievraag te voldoen. De centrale is nog in aanbouw. Eskom hoopt dat hij in 2016 gebruiksklaar is. In 2015 hoopt Eskom nog een nieuwe kolencentrale, Medupi geheten, in gebruik te kunnen nemen.

De centrales van Eskom produceren het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse broeikasgasuitstoot. Greenpeace vindt dat geen nieuwe kolencentrales meer gebouwd moeten worden en dat in plaats daarvan geld moet worden gestoken in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.


Protest Greenpeace tegen kolencentrale Zuid-Afrika (Foto: Novum)