Twaalf jaar cel voor moord op miljonairsdochter

Bob H. is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het ombrengen van miljonairsdochter Sandra Hazeleger. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de 50-jarige H. zijn vrouw heeft vermoord. Het OM had twee weken geleden veertien jaar gevangenisstraf geëist.

H. wurgde Hazeleger eind februari met een hondenriem in hun woning in Soesterberg. De twee, die samen vier kinderen hebben, hadden al een tijd relatieproblemen. Dat leidde bij H. tot opgekropte frustraties en is mogelijk de aanleiding voor de moord geweest. De 45-jarige vrouw werd enkele dagen na de moord gevonden in de bossen bij het Utrechtse Woudenberg.

In eerste instantie dacht de politie dat Hazeleger mogelijk ontvoerd was. De vrouw komt uit de steenrijke familie Hazeleger, die ook in de Quote 500 staat. Ze verdienden hun fortuin in de wegenbouw en later met vastgoed.

De rechter sluit doodslag uit omdat H. ruim de gelegenheid heeft gehad om zich te bedenken. Ook trok hij nogmaals de riem aan toen hij Hazeleger nog hoorde ademen. H. dacht dat hij zijn kinderen nooit meer zou kunnen zien als hij het niet zou afmaken.

De rechtbank rekent het H. zwaar aan dat hij de moord niet direct opbiechtte. Zo hielp hij in eerste instantie mee met het zoeken naar zijn vermiste vrouw. Ook probeerde hij zijn sporen te wissen om aan de politie te ontkomen. De man slaagde er echter niet in om ongezien van het lichaam af te komen. Ook werd hij gezien toen hij de auto van Hazeleger in brand stak.

Volgens de rechter heeft H. alleen aan zijn eigen belang gedacht en bracht hij de vier jonge kinderen daardoor onherstelbaar leed toe. Omdat H. licht verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van zijn daad en hij oprecht berouw heeft getoond, krijgt hij een lagere straf dan werd geëist.