Arrestaties bij illegale slachting Heusden

De politie heeft zondag op de eerste dag van het islamitische Offerfeest in Heusden vier mensen aangehouden voor het illegaal slachten van schapen. Twee schapen zijn in beslag genomen, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maandag. Het vlees van vier reeds geslachte schapen is vernietigd.

De schapen waren niet voorzien van de verplichte oormerken. Daardoor kon niet worden achterhaald waar de beesten vandaan kwamen en of zij geschikt waren om op te eten. De twee levende schapen zijn in beslag genomen. Welk lot de dieren wacht is onduidelijk.

Ook in Wieringermeer werden zondag illegaal schapen geslacht. De VWA trof er slachtafval en huiden van zeven schapen aan. De drie verdachten en een veehouder krijgen een boete. Ook de vier arrestanten in Heusden kunnen een prent verwachten.

Tijdens het offerfeest, dat twee tot vier dagen duurt, worden in totaal zo'n 75 duizend schapen en geiten en vierduizend runderen ritueel geslacht. Dat moet onder toezicht van een dierenarts van de VWA gebeuren in een van 95 aangewezen slachthuizen.

Het illegaal slachten van schapen kan leiden tot een boete van maximaal 67 duizend euro, een taakstraf of een celstraf tot maximaal zes jaar. De VWA heeft extra controleurs ingezet om een vinger aan de pols te houden tijdens het Offerfeest.