Ex-generaal wordt president Guatemala

Otto Perez Molina van de conservatieve Patriottische Partij heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala gewonnen. De oud-generaal, die een strenge aanpak van georganiseerde misdaad en drugsgeweld belooft, behaalde 55 procent van de stemmen, tegen de 45 procent die die populistische ex-zakenman Manuel Baldizon behaalde.

Perez (61) is de eerste voormalige militaire leider die in Guatemala tot president is gekozen sinds 25 jaar geleden een eind kwam aan een bloedige militaire dictatuur. Voor veel Guatemalaanse kiezers, die de junta niet hebben meegemaakt, was dat geen bezwaar. Perez zelf is nooit aangeklaagd en was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het leger in de vredesonderhandelingen van 1996.

Scheidend president Alvaro Colom riep alle partijen op de uitslag van de verkiezingen te respecteren. In het hele land zijn 106 mensen opgepakt op verdenking van diverse overtredingen van de verkiezingsbepalingen.

Guatemala telt veertien miljoen inwoners, van wie ruim de helft in armoede leeft. Het land wordt geteisterd door georganiseerde misdaad en Mexicaanse drugskartels. Colom zette het leger in om sommige provincies op de Zetas-drugsbende te heroveren.


Ex-generaal wordt president Guatemala (Foto: Novum)