Moeder laat 9-jarig zoontje zelfmoordaanslag plegen

De Iraakse veiligheidsdiensten hebben een vrouw opgepakt die haar 9-jarige zoontje een zelfmoordaanslag heeft laten plegen in Bagdad. De politie arresteerde ook haar medeplichtige vriend, die heeft doorgezet toen de vrouw op het laatste moment toch wroeging kreeg.

De 47-jarige Soead al-Obeidi was in 2006 al weduwe en moeder van een dochter en twee zonen. Haar vriend Hamid Alwan (53) was lid van al-Qaida en voerde operaties uit in de regio rond de Iraakse hoofdstad.

Hij heeft haar kunnen overtuigen haar jongste zoon een bomgordel om te laten doen, zodat die zou ontploffen in de sjiitische moskee van Khales. Ze zijn in de wagen gestapt, maar onderweg begon de vrouw te huilen. Hamid Alwan heeft haar daarop uit het voertuig gezet en haar zoon ertoe gebracht zichzelf op te blazen in de moskee, verduidelijkte een politie-agent.

Bij de aanslag kwamen vermoedelijk negen mensen om, waaronder een imam. Daarbij vielen eveneens ook 8 gewonden. Alwan vroeg de moeder twee maanden later ook haar 18-jarige zoon op te offeren, maar die kon tijdig vluchten.