'Albayrak wist al jaren van angstcultuur'

De geschorste topvrouw Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weet al zeker drie jaar dat werknemers klagen over de angstcultuur in het bedrijf. Vanaf 2008 hebben medewerkers haar persoonlijk verteld en gemaild over hun gevoelens van dreiging, onveiligheid en angst. Dat zeggen medewerkers en ex-medewerkers tegen de NOS over de bedrijfscultuur bij het COA.

Albayraks bewering dat ze niets wist over het 'schrikbewind', is dus onjuist. Vier klokkenluiders hebben de problemen volgens de NOS vorig jaar aan de orde gesteld bij het ministerie. Ze willen hun verhaal over intimiderende managers nu graag doen bij de commissie die misstanden bij het COA onderzoekt.

Eerder op de dag zette de NOS al een tabel online waaruit blijkt dat het COA sinds 2004 bijna dertien miljoen euro heeft uitgegeven aan extern ingehuurde directeuren en managers. Sommigen van hen verdienden meer dan Albayrak, wier salaris van 273 duizend euro eind september mede leidde tot haar schorsing. De 46-jarige Albayrak zwaaide sinds 2004 de scepter bij het COA.

Vorige maand verloor ze een rechtszaak waarin ze eiste weer aan de slag te mogen. Ze gaf in een interview met de Volkskrant aan dat ze is 'geslachtofferd' en zei zich niet te herkennen in de beschuldigingen over haar bestuursstijl. "Ik begrijp niet waar het vandaan komt. Natuurlijk, ik ben daadkrachtig. Ik ben moeilijke, ingrijpende besluiten nooit uit de weg gegaan. Dat kan soms als hard worden ervaren."

De klokkenluiders melden verder dat het COA al jaren te veel betaalt voor het onderhoud van asielzoekerscentra. Er zou sprake zijn van 'enorme geldverspilling'. Sinds het COA het onderhoud in 2006 onderbracht bij één aannemer, worden prijzen gerekend die 65 procent hoger liggen dan nodig, meldt de NOS op basis van onderzoek. Ook nu er met drie aannemers wordt gewerkt, zou de rekening nog steeds te hoog zijn.

Het onderzoek naar de bedrijfscultuur bij het COA is nog voor het einde van het jaar afgerond, beloofde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) woensdag drie weken geleden. Ook de de rol van de opgestapte raad van toezicht wordt onderzocht.