Amsterdam wil Koninginnedag minder massaal

De gemeente Amsterdam wil op Koninginnedag geen grootschalige evenementen meer in de stad. Voor evenementen met een landelijke uitstraling zoals die op het Museumplein, wordt een locatie gezocht buiten het centrum. De gemeente wil af van de massale zuipfestijnen en agressieve feestgangers.

Het Koninginnedagfeest in Amsterdam is volgens de gemeente de afgelopen jaren uit zijn voegen gebarsten. Het aantal bezoekers is gestegen van 610 duizend in 2004 naar achthonderdduizend dit jaar. Van de bezoekers komt de helft van buiten de stad.

Op een gewone dag kan de stad de grote bezoekersaantallen volgens de gemeente wel aan, maar op Koninginnedag concentreren alle festiviteiten zich rond de uitgaanspleinen en grachten. Zo veel mensen op een relatief kleine oppervlakte leidt tot onveilige situaties, stelt de gemeente.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil meer spreiding van evenementen over de stad en in de regio. "De massa-evenementen in het centrum en het toenemende alcoholgebruik van bezoekers zorgen voor serieuze veiligheidsrisico's", aldus de gemeente. In de binnenstad worden volgend jaar daarom alleen beperkt aantal evenementen toegestaan met een kleinschalig karakter.

Grootschalige evenementen waar veel mensen van buiten de stad op af komen, worden buiten het centrum georganiseerd. De gemeente denkt aan gebieden rondom Station Zuid en de Arena-boulevard. Ook het NDSM-terrein in Noord en het gebied rond de Sloterplas in Nieuw West zijn volgens de gemeente opties.

Van der Laan hoopt met de maatregelen de 'negatieve spiraal van steeds drukker, dronkener en agressiever' te kunnen ombuigen. "De kans dat het goed afloopt moet groter zijn dan de kans dat het misgaat op Koninginnedag. Dat vraagt om een andere opzet van Koninginnedag in Amsterdam."


Amsterdam wil Koninginnedag minder massaal (Foto: Novum)