ECB verlaagt rente onverwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onder leiding van zijn nieuwe baas, de Italiaan Mario Draghi, de rente donderdag met 0,25 procentpunt verlaagd tot 1,25 procent. De bank wil hiermee de economische groei binnen de kwakkelende eurozone stimuleren. De stap van de ECB komt eerder dan analisten hadden verwacht.

De Europese economie groeit naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar niet of amper. Belangrijke oorzaak hiervan is de onzekerheid door de Europese schuldencrisis. Bedrijven en consumenten aarzelen om geld uit te geven in afwachting van een Grieks faillissement.

De verwachting is dat door de renteverlaging het vertrouwen weer stijgt. De financiële markten reageren in ieder geval positief. De AEX maakte na het bericht van de ECB een sprongetje van een procentpunt. De index noteert rond 14.30 uur ongeveer twee procent hoger op 304,26.

Draghi houdt donderdagmiddag zijn eerste persconferentie. Dinsdag volgde de Italiaan Jean-Claude Trichet op, die acht jaar aan het hoofd stond van de Europese Centrale Bank. De vraag is of Draghi sterker dan zijn voorganger gaat ingrijpen in de obligatiemarkt.

Landen als Italië en Spanje moeten steeds meer betalen voor het uitgeven van schuldpapieren, door de angst dat de schuldencrisis ook in die landen toeslaat. Eerdere aankopen van de ECB op de secundaire obligatiemarkt hebben de kosten tijdelijk naar beneden gebracht. Italië moet echter nu weer 6,3 procent rente betalen.

Trichet heeft altijd benadrukt dat het ingrijpen tijdelijk was en het Europese noodfonds EFSF het opkopen van obligaties op den duur moet overnemen.