Beroepszaak Scientology voor Franse rechter

PARIJS - In Frankrijk is de beroepszaak van de Scientology Kerk tegen het oordeel van een rechter in Parijs begonnen, die twee jaar geleden tot de slotsom kwam dat de sekte zich schuldig maakte aan oplichting. Advocaten van het zelfbenoemde kerkgenootschap stellen dat het vonnis in strijd is met de vrijheid van godsdienst en vergadering van Scientology.

In 2009 werden Scientology in Frankrijk, een boekhandel van de sekte en zes leiders van de organisatie veroordeeld wegens fraude. De groepering zou leden onder druk hebben gezet om grote sommen geld te betalen voor dubieuze remedies. Ook zouden nieuwkomers zijn lastig gevallen. Er werd een boete van zeshonderdduizend euro opgelegd en vier leiders van de sekte kregen gevangenissstraffen variërend van tien maanden tot twee jaar. De andere twee kregen boetes.

In de oorspronkelijke aanklacht verklaarde een jonge vrouw dat ze leningen is aangegaan en bijna 21 duizend euro heeft gespendeerd aan boeken, cursussen en 'zuiveringspaketten', sinds ze in 1998 werd gerekruteerd. Toen ze probeerde haar geld terug te krijgen en de sekte te verlaten weigerde het bestuur dat. Ook drie andere benadeelden hebben zich aangesloten als klagende partij.

De aanklagers in Frankrijk probeerden in eerste instantie de organisatie te ontbinden en eisten een boete van twee miljoen euro. De rechter weigerde dit en besloot uiteindelijk zelfs dat de organisatie haar activiteiten niet hoeft te staken. Het argument van de rechter was dat de Franse leden van Scientology hun activiteiten toch wel zouden hebben voortgezet, 'buiten enig juridisch systeem om'.

De Scientology Kerk werd in 1954 opgericht door science fiction-schrijver L. Ron Hubbard. Hij proclameert de leer dat technologie de geest kan uitbreiden en kan helpen bij het oplossen van problemen. De sekte beweert wereldwijd meer dan tien miljoen aanhangers te hebben, waaronder beroemdheden als John Travolta en Tom Cruise. Hoewel Scientology in de Verenigde Staten, Zweden en Spanje erkend wordt als religie, is dat in Frankrijk niet het geval.