Spekman kandidaat PvdA-voorzitterschap

Tweede Kamerlid Hans Spekman (PvdA) heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van zijn partij. Ingewijden binnen de partij hebben een bericht hierover van RTL Nieuws donderdag bevestigd.

De 45-jarige Spekman houdt zich in de Tweede Kamer bezig met het asiel- en immigratiebeleid en armoedebestrijding. De oud-lasser en oud-verhuizer zit sinds 2006 in de Kamer, daarvoor was hij wethouder in Utrecht. Spekman was donderdag zelf niet bereikbaar voor een reactie.

De huidige partijvoorzitter Lilianne Ploumen kondigde vorige maand haar vertrek aan. In een afscheidsinterview uitte ze tevens flinke kritiek op fractieleider Job Cohen. Ze verweet hem als politiek leider onzichtbaar te zijn. Hij zou te veel worden meegesleurd in de Haagse dynamiek.

Kandidaten voor het voorzitterschap kunnen zich nog tot zondag melden. Als zich behalve Spekman nog een kandidaat meldt, mogen in december de leden van de PvdA hun voorkeur uitspreken. De opvolger van Ploumen wordt vervolgens gekozen op het partijcongres eind januari. Behalve de functie van voorzitter zijn er nog zes functies van het elfkoppige partijbestuur vacant.


Spekman kandidaat PvdA-voorzitterschap (Foto: Novum)