Ledenjacht omroepen aan banden gelegd

De zes publieke omroepen met leden die na de geplande fusie overblijven, moeten terughoudend zijn in hun ledenwerving. Dat blijkt uit de fusieplannen die de NPO donderdag presenteert. Als het aan de koepelorganisatie voor de publieke omroepen ligt, worden voortaan afspraken gemaakt over hoeveel elke gefuseerde omroep mag uitgeven aan de ledenjacht.

In De Telegraaf zei NPO-baas Henk Hagoort dat het nieuwe bestel niet gebaat is bij een 'geldverslindende ledenjacht'. De omroep die uit VARA en BNN voortkomt zou op basis van het huidige ledenaantal volgens de plannen tien miljoen euro boven op het garantiebudget krijgen om de programmering rond te krijgen.

Ook ouderenomroep MAX, die zelfstandig blijft, zou extra geld krijgen om programma's te kunnen maken voor de eigen doelgroep. Het zou volgens De Telegraaf gaan om zo'n vijf miljoen euro extra.

De publieke omroepen moeten vanaf 2015 127 miljoen euro bezuinigen. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) wil dat ze vrijwillig samengaan. Ze geeft tien miljoen euro aan de omroepen die uit eigen beweging samengaan.

In totaal krijgen de drie voorgestelde fusieomroepen TROS-AVRO, KRO-NCRV en VARA-BNN 271,4 miljoen. De drie omroepen die zelfstandig blijven, EO, VPRO en MAX, krijgen samen 97,1 miljoen euro.

De fusies moeten uiterlijk op 1 januari 2016 hun beslag hebben gekregen. De omroepen zonder leden, NOS en NTR, krijgen een aparte plek in het bestel. De nieuwelingen Powned en WNL kunnen zodra zij aspirant-omroep af zijn aansluiting zoeken bij een van de zes andere ledenomroepen.