'Uitbraak bacterie Maasstad onderschat'

De gevolgen van de uitbraak met de resistente klebsiella-bacterie in het Rotterdamse Maasstad ziekenhuis waren veel minder ernstig geweest als de uitbraak niet was onderschat. De uitbraak werd echter 'tot op het hoogste niveau' onderschat en juiste maatregelen bleven te lang uit, schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een dinsdag uitgebracht rapport.

Ruim vierduizend mensen zijn volgens de inspectie onnodig in contact met besmette patiënten geweest. "Een aantal daarvan is (mede) door de bacterie overleden", concludeert de inspectie. Eerder werd al bekend dat de uitbraak waarschijnlijk tot drie sterfgevallen leidde.

De uitbraak heeft volgens de inspectie onnodig lang geduurd doordat de juiste maatregelen uitbleven. Ook toen de uitbraak eerder dit jaar aan het licht kwam, zou het ziekenhuisbestuur afspraken met de inspectie over te nemen maatregelen niet na zijn gekomen.

De inspectie wijst erop dat veel medewerkers van het ziekenhuis al langer wisten dat er ongebruikelijk veel patiënten met de resistente bacterie zijn. Omdat ze geen alarm sloegen, zouden ze hun verantwoordelijkheid richting de patiënten niet nagekomen zijn.

De inspectie blijft het ziekenhuis 'nauwgezet volgen'. Een apart onderzoek moet duidelijk maken of individuele medewerkers van het ziekenhuis iets te verwijten valt. Dat wordt begin volgend jaar afgerond.

Doordat het ziekenhuis onder verscherpt toezicht is gesteld en door het aanstellen van een nieuwe interim-bestuurder zou inmiddels sprake zijn van een cultuurverandering. Sinds september zou het ziekenhuis weer veilig zijn.

De klebsiellabacterie komt normaal voor in de darmen en is daar ongevaarlijk, maar kan een stof aanmaken die de werking van antibiotica tegengaat. De bacterie is voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk. Bij mensen met een verzwakte weerstand kan klebsiella zorgen voor ontstekingen die moeilijk te behandelen zijn.