Rutte houdt vertrouwen in steunfonds

Het steunpakket voor de euro, waar de Europese regeringsleiders het vorige week over eens werden, kan nog altijd werken, mits het de komende tijd goed wordt uitgewerkt. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd in een Kamerdebat over het pakket.

Rutte blijft erbij dat het noodfonds van duizend miljard euro kan functioneren als een 'big bazooka', zoals het vooraf was bedoeld. Hij reageerde op kritiek uit de Tweede Kamer, die vindt dat er nog heel veel vaagheid is rondom het steunpakket. "De bazooka lijkt vooralsnog meer op een klappertjespistool", zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Verschillende fracties die tot nu toe het kabinet steunen rondom de aanpak van de eurocrisis, waaronder de PvdA, GroenLinks en de SGP, dreigden 'rood licht' te geven als de verdere uitwerking van het noodfonds niet naar hun zin is. Ook de coalitiefracties VVD en CDA vinden de uitwerking nog erg vaag.

Rutte zei begrip te hebben voor het standpunt van de Kamer. Hij benadrukte nog niet om groen licht te vragen. "Er is ook nog niets om groen licht over te vragen. Alles moet nog worden uitgewerkt." Rutte zei te willen weten wat de partijen in de Tweede Kamer belangrijk vinden, zodat hij daar rekening mee kan houden bij de verdere uitwerking van de onderdelen van het akkoord.