Nauwelijks overleg rond heli-missie Libië

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben onvoldoende overlegd rondom de mislukte evacuatiemissie in februari in Libië. Ook werd er te weinig besproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor bestond het gevaar dat het ingezette 'diplomatieke proces' zou worden verstoord, blijkt dinsdag uit een evaluatie.

Bij de missie werd een Nederlandse helikopter met drie militairen overmeesterd. De Nederlanders hebben een kleine twee weken vastgezeten.

De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) stelt dat de communicatie tussen beide diensten te laat en te langzaam op gang kwam. De MIVD en de AIVD werkten na het mislukken van de missie grotendeels langs elkaar heen.

Ondertussen probeerde Buitenlandse Zaken via diplomatieke weg de gevangen genomen Nederlandse militairen vrij te krijgen. De MIVD had als uitgangspunt dit proces niet te willen doorkruisen, maar de AIVD heeft daar geen afspraken over gemaakt.

De mislukte evacuatie vond eind februari plaats. Met een helikopter werd vanaf het marineschip Hr. Ms. Tromp geprobeerd een Nederlander uit de Libische havenstad Sirte op te pikken. Er was vooraf geen toestemming van de Libische autoriteiten gevraagd.

Bij de landing overmeesterden gewapende strijders de bemanning van de Lynx-transporthelikopter. Ook de Nederlandse evacué en een Zweedse vrouw die wilde meevliegen werden gevangengenomen. De Nederlander en de Zweedse werden een paar dagen later overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Tripoli.