VWA controleert slachters Offerfeest

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert extra bij het slachten tijdens het islamitische Offerfeest. Dierenartsen moeten erop toezien dat dieren tijdens de rituele slacht niet onnodig lijden. Naar schatting worden tijdens het Offerfeest komende zondag, maandag en dinsdag zo'n 75.000 schapen en geiten en vierduizend runderen geslacht.

Het ritueel slachten mag alleen in een van de 95 slachthuizen met een vergunning. Mensen die thuis of ergens anders een dier ritueel slachten kunnen een boete krijgen van 67.000 euro, een taakstraf of een gevangenisstraf tot zes jaar.

Vorig jaar werden de regels voor het slachten volgens de VWA over het algemeen goed nageleefd. Wel waren er toen enkele voorsnijders die niet vakbekwaam bleken. Zij kregen een boete.

Tijdens het jaarlijkse Offerfeest worden geiten, schapen en runderen volgens islamitische voorschriften geslacht. Dat houdt in dat de keel of halsslagaders in een keer worden doorgesneden. Het dier moet daarbij direct het bewustzijn verliezen. De slachter laat het dier leegbloeden, hierbij wordt een tekst uitgesproken.