Betogers maken zich op voor G20-top

Duizenden demonstranten zijn dinsdag aangekomen in de Franse Rivièra, waar donderdag en vrijdag in Cannes een top van de G20 plaatsheeft. De betogers willen de grootste economieën ter wereld ertoe bewegen zich niet slechts te richten op het redden van banken en het kalmeren van financiële markten, maar ook op het op een eerlijke manier verspreiden van welvaart.

Voor dinsdag staat een grote protestmars in Nice op de agenda. Later willen de betogers in Monaco tegen belastingparadijzen demonstreren. Een van de eisen die zij hebben is het invoeren van een geringe belasting op financiële transacties. De opbrengsten hieruit moeten ten goede komen van ontwikkelingslanden.

Hoewel de overeenkomsten niet zijn te ontkennen, vergelijken de betogers zich niet met de Occupy-beweging, die onlangs wereldwijd om zich heen sloeg. De betogers in Frankrijk werken al maanden aan hun protestacties en houden zich strikt aan hun eigen agenda.

De autoriteiten hebben ondertussen twaalfduizend agenten opgetrommeld om voor de veiligheid rond de G20-top te waken. Daarbij wordt rekening gehouden met een verhoogde terreurdreiging, als gevolg van de dood van Osama bin Laden eerder dit jaar en de interventies in Libië.


Betogers maken zich op voor G20-top (Foto: Novum)