CDA: Mauro mag studievisum hier aanvragen

De CDA-fractie vindt dat de Angolese asielzoeker Mauro Manuel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Dat heeft fractieleider Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd. Hij onderbrak het fractieberaad om een verklaring af te geven over het lot van Mauro.

De 18-jarige Mauro zou eigenlijk terugmoeten naar Angola om zo'n visum aan te vragen, maar dat wil de CDA-fractie niet. "Als je kijkt wat voor enorme storm om hem heen is geweest, kun je niet van hem vragen dat hij terug moet naar Angola. Dat moet hij hier kunnen doen", zei Van Haersma Buma. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet 'snel' antwoorden op de aanvraag voor het visum.

Volgens de fractieleider is het van 'groot belang' dat het de CDA-fractie nu wel is gelukt om Mauro perspectief te bieden, waar dat donderdag niet lukte. Toen sneuvelde nog een motie van het CDA over een studievisum. Het is verder een 'eerlijke oplossing' die ook is uit te leggen aan 'alle gezichten die we niet kennen', aldus Van Haersma Buma.

Met het besluit wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren van de 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. Die vinden dat Mauro in Nederland moet blijven.

Defence for Children, dat de belangen van Mauro behartigt, laat in een reactie weten dat een studievisum 'geen oplossing' is. "Mauro heeft recht op zekerheid, dat biedt een studievisum niet." De organisatie vreest dat Mauro op een later tijdstip alsnog wordt uitgezet, omdat hij geen 'studiebol' is. "Zonder studie geen studievisum."

PvdA'er Hans Spekman concludeert dat het CDA alleen iets voor zichzelf oplost en niet voor Mauro, twittert hij.


CDA: Mauro mag studievisum hier aanvragen (Foto: Novum)