Weisglas: zet Mauro niet uit

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) roept zijn partij op om dinsdag tegen de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro te stemmen. "Het mooie van het Kamerlidmaatschap is nu juist dat je in een kwestie als deze wel degelijk je hart kunt volgen", schrijft hij op de dag van de stemming in een opiniestuk in Trouw.

Hij verwijst daarmee naar VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen. Zij zou hebben gezegd dat ze erg graag haar hart zou willen volgen. Weisglas wijst erop dat de Kamer van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) kan verlangen dat hij gebruik maakt van zijn bevoegdheid om Mauro in Nederland te laten blijven.

Leers voelt volgens Weisglas de 'hete adem van de PVV' in zijn nek. De minister zou voortdurend klem zitten tussen de opvattingen van de oppositie en een groot deel van zijn eigen partij en de mening van de PVV. Weisglas spreekt het vermoeden uit dat Leers het zelf ook met de oppositie eens is.

"Doordat hij geen heldere koers houdt, is hij van de stevige en standvastige burgemeester van Maastricht een weifelende minister geworden." De besluitvorming rondom de 18-jairge Mauro zou daar een 'schrijnend voorbeeld' van zijn.